Dagön, en serieblogg

Dagön, en serieblogg

Skapandeprocessen Steg 1

SerieskapandePosted by Fredrik Olsson 30 Jan, 2016 14:18:10
Den här bloggen har, förutom sin funktion som kommunikationskanal mellan oss som skapar Dagön och dig som presumtiv läsare, en dokumenterande funktion. Eftersom vi är noviser vad gäller serieskapande, kommer den processgång vi tagit fram, att behöva finjusteras och strömlinjeformas. För att kunna effektivisera, är det dock nödvändigt, tror vi, att löpande och regelbundet kunna utvärdera skapandeprocessens verkningsgrad eller vad en nu ska kalla det. I vilket fall är detta inlägg tänkt att utgöra en sorts startreferens att jämföra med längre fram i arbetet.


Metoden för att redovisa skapandeprocessen, blir att utförligt följa tillblivelsen steg för steg. Vår idé går här ut på att, så utförligt som är relevant, skildra ett steg i taget i kronologisk ordning.

Steg 1: Romanmanus (viss spoilervarning utfärdas!)
Dagön är ett egenproducerat utkast till en roman, ett nästan komplett manus på dryga 300 sidor. Stilmässigt rent språkligt, är manuset uppbyggd som en typisk svensk spänningsroman/deckare. Gradvis glider dock tonen och berättarstilen över i kosmisk skräck á la HP Lovecraft - för att sluta i blodbad och katastrof.

Idén till storyn kom en decemberdag 2011 under en promenad längs en stening strand i Aröd nära Kode. Hakefjorden var gråsvart och skumpiskad och himlen färgad i en lång rad grå och vita nyanser. En ensam fritidsbåt trotsade ovädret och höll en stampande men stadig kurs utåt; mot Hakefjordens mynning och öppet hav. Just i närheten bodde dessutom en ansedd företagsledare alldeles vid havet - med egen brygga och båthus. Där någonstans uppstod embryot till den senare intrigen.

En tid senare, under en annan promenad under liknande väderlek tillsammans med min fru och en av hennes bästa vänner, diskuterade vi skönlitteratur och hur våra preferenser skiljde sig åt. Jag funderade högt kring det faktum att det tyvärr inte fanns någon genre som motsvarade den mix av berättarstil som jag där och då gärna hade velat läsa; svensk deckare blandad med amerikansk gotisk skräck. Jag berättade om fröet till manusidé som poppat upp några månader tidigare, och min frus kamrat tyckte då med stor entusiasm, att jag själv borde skriva något som fyllde ut detta glapp i den skönlitterära floran. Jag hade aldrig skrivit något så ambitiöst tidigare och slog skrattande ifrån mig med att jag knappast hade tillräcklig litterär talang, men så en dag satt jag där, gräsänkling och med laptopen i knät. Det hus vi hyrde då hade en vacker utsikt över Hakefjorden och i panoramats nedre kant, bildade sagde företagsledares hus, en tydlig fond. Plötsligt satt jag och skrev.

En kommentar kan vara på sin plats; vid den här tiden var jag ännu okunnig om att Anders Fagers böcker om svenska kulter, låg väldigt nära min drömgenre, sett till form och innehåll. Jag hade hållit i boken vid några besök på Sci Fi-bokhandeln i Göteborg, men aldrig riktigt kopplat att det jag höll i handen var nästan exakt vad jag suktade efter: en försvenskning av HP Lovecraft. När jag väl förstod vad Fager faktiskt skapat, dröjde det inte länge förrän jag hade läst igenom hans samlingsvolym Samlade Svenska Kulter inte bara en, utan två gånger. Resultatet var både nedslående och upplyftande; Fagers framgång visade att det var möjligt att transponera Lovecrafts Cthulhumytologi till svenska förhållanden, men samtidigt förstod jag att jag omöjligt skulle kunna producera något som höll samma litterära kvalitet som Fager. Jag fortsatte dock att skriva när andan föll på, och långsamt växte ett manus fram.

Fortsättning följer.....

  • Comments(0)//blogg.inhamn.se/#post1